Aktuelno

Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc
16 Nov 2020


U sjedištu JP Autoceste FBiH danas je potpisan Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Poprikuše – Nemila.
 
Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić, uime investitora, i projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Evren Utku Gök, uime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, u svojstvu svjedoka Autocesta FBiH, i Muamer Hajduk, svjedok izvođača radova.
 
Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura s PDV-om, odnosno 177.828.416,60 eura bez PDV-a. Izgradnja ove dionice će biti finansirana sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 miliona eura, 90 miliona eura Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 miliona eura osiguranim u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
 
- Izražavam zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak sjevera Bosne i Hercegovine. Smatram da je izgradnja autoceste na Koridoru Vc najprioritetniji infrastrukturni projekt, jer smo svjesni značaja ulaganja u infrastrukturu i moderno prometno povezivanje. Izražavam nadu da ćemo zajednički nastaviti u ovom pravcu i realizirati ovakve i slične projekte, u čemu će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dati svoj doprinos - naglasio je ministar Lasić u svom obraćanju, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
Petak,
22. januar 2021.
VIŠE