Aktuelno

Federalni premijer kroz akciju „Dah za budućnost“ ukazao na značaj očuvanja prirode
11 Nov 2020

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jutros se pridružio akciji „Dah za budućnost, dah za svijet“, posadviši dvije sadnice smrče na sarajevskom izletištu Barice. Program „Dah za budućnost, dah za svijet“ pokrenut je na inicijativu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana, a cilj sađenja novih sadnica je uputiti poruku o sinergiji i svijesti o održivoj budućnosti i okolišu.

Događaju na Baricama je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, koji je zajedno sa federalnim premijerom zasadio mladu smrču.

Premijer je putem videolinka bio direktno uključen u program koji se istovremeno održavao u Turskoj, te je tom prilikom razgovarao s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Federalni premijer je informisao da je na Baricama ovim povodom posađeno 1.000 sadnica, a turski predsjednik je, između ostalog, najavio nasatavak brige o prirodi i zelenilu.

-Nijedan i nikakav društveni razvoj nigdje na našoj planeti nije moguć ako čovjek uništi prirodu. Čovjek je dio prirode i to mora i ostati. Zato ovakvi potezi znače puno više od jednog simbolično zasađenog drveta. Mi u Bosni i Hercegovini znamo da je jedno od naših najvećih bogatstava, ali i da je ljepota naše prirode većim dijelom netaknuta i to želimo sačuvati - kazao je federalni premijer.

- Lično mi ovo znači veoma mnogo i zahvalan sam na ukazanoj časti da i na ovaj način podržim očuvanje našeg okoliša. Iskreni sam zaljubljenik u prirodu i svjestan sam šta boravak u očuvanoj prirodi znači. S druge strane me brine manjak svijesti o ekologiji i bio bih zaista srećan da naše buduće generacije rastu s prirodom i neprestano se edukuju o pravilnom odnosu čovjeka i prirode - dodao je Novalić.

Ambasador Koc je pojasnio da je truski predsjednik sam inicirao projekat koji može biti primjer cijelom svijetu, te da je kroz taj projekt posađeno više od deset miliona mladica. On je zahvalio premijeru Novaliću što učestvuje u ovom programu.

Sadnice su jutros istovremeno, u sklopu ovog programa, posađene u 30-ak zemalja svijeta, među kojima su, pored Bosne i Hercegovine i Turske, Albanija, Azerbejdžan i Sjeverni Kipar.

Projekat u BiH je realizovan u koordinaciji Ministarstva šumarstva Republike Turske s Generalnom direkcijom za šumarstvo Republike Turske, ambasadom Republike Turske u BiH, TIKA-om, KJP Sarajevošume d.o.o. Sarajevo, Federalnom upravom za šumarstvo i Udruženjem inžinjera i tehničara FBiH.
 
Petak,
22. januar 2021.
VIŠE