Aktuelno

KŠFMZ: Od sutra u FBiH ograničeno kretanje od 23 do 5 sati
10 Nov 2020Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez rekao je da se na području FBiH od sutra uvodi mjera ograničavanja kretanja od 23 do 5 sati, kao i broj prisutnih građana na skupovima, odnosno do 30 osoba u zatvorenom i otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.
 
- To nije policijski sat već ograničavanje kretanja. Svi građani koji rade imat će mogućnost kretanja, svi ostali će morati biti u kućama, jer moramo onemogućiti noćne zabave i rad diskoklubova - poručio je Čerkez.
 
Također je kazao da se sedam dana nakon izbora nastava u školama neće odvijati, kako bi prostorije bile dezinficirane.
 
Naglasio je da svi građani moraju pomoći zdravstvenom sektoru, kojem je izrazio veliku zahvalnost za požrtvovanost.
 
Poručio je roditeljima i djeci, kao i građanima treće životne dobi da ne izlaze ukoliko nemaju potrebe, te da budu disciplinirani narednih 20 dana.
 
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izjavio je da je cilj mjera koje se donose spasiti živote, smanjiti  prenos infekcije i pritisak na bolnice.
 
 - Kada se pogleda sedmodnevna incidenca, na sto hiljada stanovnika na nivou Federacije ona iznosi 325 slučajeva, a izrazito je visoka u Kantonu Sarajevo, Bosanskopodrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, preko petsto slučajeva - dodao je Musa.
 
Od početka oktobra je primjećeno da je došlo do porasta stope zaraženosti u svim dobnim skupinama, a Musa je naglasio da najviše treba obratiti pažnje kada je riječ o zaštiti najranivijih kategorija stanovništva.
 
 
 
Petak,
22. januar 2021.
VIŠE