Aktuelno

Organizirati zaposlenima u FBiH rad od kuće gdje god dozvoljava priroda posla
04 Nov 2020Na današnjoj konferenciji za medije članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa i Goran Čerkez naglasili su da je trenutna epidemiološka situacija preozbiljna, te da će u Federaciji BiH biti uvedene nove mjere s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. 
 
Jedna od najvažnijih novih mjera koje su donesene na sjednici Kriznog štaba je da zaposlenima treba omogućiti rad od kuće kad god je to moguće, a druga da se period izolacije za lakše i srednje teške slučajeva obolijevanja od COVID-a 19, skraćuje sa 14 na deset dana.
 
Svi privredni subjekti u FBiH dužni su da organiziraju zaposlenima rad od kuće ako to dozvoljava priroda posla, a ako ne, treba organizirati takozvano klizno radno vrijeme, što znači rad po grupama, s ciljem da u istom prostoru bude manje ljudi.


 
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez napomenuo je da su kancelarije mjesta pogodna za širenje zaraze, te da rad od kuće ili po grupama treba organizirati ako poslovni prostor nema odgovarajuće provjetravanje (prozore), niti je moguće držati fizičku distancu od dva metra među ljudima, kao i tamo gdje se ne nose zaštitne maske. Naredba Kriznog štaba će biti objavljena do večeras, rekao je Čerkez.
 
Istakao je da svi zajedno treba da pokušamo ublažiti širenje epidemije, te da ne treba izlaziti iz kuće bez potrebe, dodavši da je riječ o ljudskoj molbi, a ne o lockdownu.
 
- I ministar zdravstva FBiH je više puta rekao da nikakve mjere nisu izuzete, nismo doveli situaciju do lockdowna ili ograničavanja kretanja jer smo tu mogućnost dali kantonima. Mnogi su prešli incidencu od 500 koja je vrlo ozbiljna i mnoge zemlje u Evropi su išle u lockdown kad im se to desilo - kazao je Čerkez.
 
Zdravstvene ustanove su pozvane da obustave intervencije koje mogu čekati, tzv. „hladne programe“, ali bolesnicima čije je stanje hitno, boluju od karcinoma, potrebna im je transplantacija i sl., bit će obavezno pružena odgovarajuća zaštita, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.
 
- Dakle, naš poziv ne znači da smo obustavili zdravstvenu zaštitu, svi hitni slučajevi moraju biti tretirani. Isto važi i za transplantacije, ti programi su obavezni - kazao je Čerkez.
 
Srijeda,
27. januar 2021.
VIŠE