Aktuelno

KŠFMZ: Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem
16 Oct 2020Na današnjoj konferenciji za medije član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa kazao je da je u FBiH zabilježen porast broja zaraženih koronavirusom i ubrzan prijenos virusa među populacijom.
 
Kako je naglasio, od početka pandemije u Federaciji BiH zabilježeno 21.345 slučajeva zaraze, 625 osoba je umrlo, a 70 posto umrlih je bilo starije od 65 godina, 25 posto je u starosnoj grupi 50 do 64 godine.
 
Napomenuo je da je na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca u porastu i iznosi 75 na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek iznosi 236 slučajeva.
 
Incidenca gdje je više od 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika bilježi se u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i u Kantonu 10. U kategoriji od 50 do 100 slučajeva na 100.000 stanovnika su Zeničko-dobojski, Kanton Sarajevo, a ostali su ispod 50 slučajeva.
 


- U septembru je bilo osam posto zaraženih među djecom i mladima do 18 godina, a u ove dvije sedmice u oktobru školska djeca čine 10,2 posto u ukupnom broju oboljelih - dodao je Musa.
 
Infekcija se širi većinom među radno sposobnim stanovništvom, ali zbog toga će se početi širiti i na druge dobne grupe.
 
Musa je o upozorio da je od iznimne važnosti da stanovništvo ostane privrženo mjerama prevencije i kontrole infekcije.  
 
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez istakao je da je epidemiološka situacija ozbiljna, te da ulazimo u težak i neizvjestan period. Evidentan je ubrzani porast slučajeva, ne samo u BiH, nego i širom Evrope.
 
Istakao je da su svi, posebno zdravstveni radnici, na rubu iscrpljenosti, razumiju i nervozu stanovništva u vezi epidemiološke situacije, ali empatija i poštovanje prema drugima su neophodni i dalje.
 
- U velikoj mjeri od nas zavisi šta će se dešavati. Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem. Očekujemo da će biti bolja situacija, posebno kad dođe prva provjerena vakcina. Dotad moramo poštivati jednostavne mjere da nosimo maske, držimo distancu, redovno peremo ruke. Posebno treba kancelarije i zatvorene prostore redovno provjetravati - naglasio je.
 
 
 
Nedjelja,
25. oktobar 2020.
VIŠE