Aktuelno

Novalić i Bukvarević s fočanskim borcima
22 Aug 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predstavnici Udruženja 182. viteška (fočanska) lahka brigada su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali o manifestaciji u povodu obilježavanja godišnjice osnivanja ove brigade i izgradnji spomen-obilježja i pristupnog puta na Grebku.
 
Manifestacija će biti odžana u nedjelju, 25.8.2019. godine, s početkom u 10 sati.


 
S obzirom na to da Federalno ministarstvo uvijek podržava obilježavanje značajnih datuma i izgradnju spomen-obilježja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, resorni ministar je obećao podršku fočanskoj brigadi. Podršku je iskazao i premijer Novalić koji je istakao da su borci ove brigade bili u izuzetno teškom položaju, te da su svojom hrabrošću i časnom borbom nadljudskim naporima branili svoj kraj, državu i sugrađane.
 
Brigada je počasni naziv „viteška“ dobila je 1995. godine, na treću godišnjicu svog postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava. Najviše ratno priznanje Armije RBiH „Zlatni ljiljan“ dobilo je 19 pripadnika ove brigade.
 
Gosti iz 182. viteške brigade su, uz zahvalnost za podršku, pozvali premijera i ministra da im se pridruže na obilježavanju godišnjice osnivanja brigade. Također su pozvali sve sugrađane, saborce i prijatelje da dođu na Grebak kako bi zajedno odali počast šehidima i poginulim braniocima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Petak,
03. april 2020.
VIŠE