Aktuelno

Borci iz Breze kod ministra Bukvarevića
21 Aug 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sasatao se danas s predsjednikom Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Saveza RVI Federacije BiH Esadom Delićem i predstavnicima boračkih organizacija iz Breze.

Sastanku su prisustvovali Tarik Herco, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Breza, Nedžad Škrgić predsjednik Organizacije RVI „Breza 92“, Fehim Muratović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Općine Breza i Fuad Memić, predsjednik Udruženja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 organizacija demobilisanih boraca Breza.

Razgovarano je o aktuelnoj problematici u oblasti branilačko-invalidske zaštite, te o izgradnji centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim braniocima u Brezi. Delegacija iz Breze je naglasila dala je Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica izuzetan pomak za sve koji su godinama čekali takvo rješenje. Istaknuto je i da je potrebno što prije staviti na dnevni red zakon koji se odnosi na rad boračkih organizacija, a koji je već upućen u parlamentarnu proceduru.

Govoreći o izgradnji centralnog spomen-obilježja, ministar Bukvarević je upoznao prisutne da Federalno ministarstvo svake godine dodjeljuje sredstva za ove namjene, te ih je pozvao da se sljedeće godine prijave na ovaj javni poziv.
Danas je iskazana puna podrška svim braniocima protiv koji se vode sudski procesi, te naglašeno da su se Armija RBiH i njeni branioci časno branili od agresora. S tim u vezi pozvani su sve institucije i pojedinci da se uključe u odbranu naših branilaca jer se radi o izuzetno skupim procesima.

Ministar je gostima iz Breze poklonio knjigu „33.055 za državu“ autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992.-1995. koji su dali život za svoju državu, saopćeno je iz federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Sastanku su prisustvovali generali Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin koji su također iskazali punu podršku izgradnji spomen-obilježja u Brezi.
 
Petak,
03. april 2020.
VIŠE