Aktuelno

Ministar Bukvarević s delegacijom Brčko Distrikta BiH
20 Aug 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas se u sjedištu Vlade FBiH sastao s delegacijom iz Brčko Distrikta BiH. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj problematici u vezi s braniocima protiv kojih se vode sudski procesi, te provedbi Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica u Brčko disktriktu.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Martin Frančešević, predsjednici Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH i Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, Sabahudin Ramić i Esad Delić.

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Brčko Distrikta BiH Senad Bešić naveo je niz problema s kojima se suočavaju u samoj provedbi Zakona zbog specifičnosti zakonskih okvira u ovom dijelu naše domovine, ali da će učiniti sve kako branioci ne bi imali posljedice i kako bi mogli ostvariti svoja prava.

Ministar Bukvarević je pozvao sve prisutne da se uključe u donošenje rješenja kako bi branioci s prebivalištem u Brčko Distriktu BiH mogli ostvariti zakonski definirana prava i podsjetio da su ovim zakonom obuhvaćeni svi demobilizirani branioci bez obzira na to gdje žive, ukoliko ispunjavaju uslove koji su njime propisani. U ove svrhe Vlada FBiH izdvojila je dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Govoreći o sudskim procesima koji se vode protiv naših branilaca ministar Bukvarević je podsjetio da je riječ o izuzetno skupim procesima i da su porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnosti postupaka koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene u stanje potrebe, što nerijetko znači i nedostatak sredstava za egzistenciju, liječenje i školovanje.

Istaknuto je da treba ojačati saradnju i komunikaciju između Fondacije na federalnom nivou i fondacija na kantonalnim nivoima,  a sve s ciljem razmjene informacije i kvalitetnije pomoći braniocima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE