Aktuelno

Porezna uprava Federacije BiH: Najavljene kontrole prevoznika minibusom i kombijem
15 Aug 2019Porezna uprava Federacije BiH je obavjestila porezne obveznike koji prevoze putnike minibusem ili kombijem prema turističkim destinacijama na području Federacije BiH da će u narednom periodu vršiti inspekcijski nadzor u predmetu registracije djelatnosti, prijavljivanja radnika, evidentiranja prometa i izdavanja fiskalog računa.

Nadzor će se izvršiti na putnim komunikacijama koje vode do svih turističkih destinacija i uz asistenciju policije, bit će zaustavljena sva vozila koja vrše prijevoz, izvršena indentifikacija vozača, uvid u putne naloge, a od putnika će se tražiti  fiskalni računi. 

PUFBiH podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun. Zakon o fiskalnim sistemima propisuje kaznu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne pokaže fiskalni račun u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta ili mjesta gdje je izvršena usluga.

Iz PUFBiH podsjećaju obveznike da su za nepoštivanje odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane visoke novčane kazne u iznosu od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.0000 KM za poduzetnike. Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

- Upozoravaju se porezni obveznici, prijevoznici kod kojih se tokom kontrole utvrde nepravilnosti da će vozila biti privremeno isključena iz prometa što će dovesti do nezadovoljstva putnika i drugih posljedica koje mogu negativno uticati na poslovanje pravnih i fizičkih lica koja se bave ovom djelatnošću. Inspektori PUFBiH će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana u toku radnog vremena i van radnog vremena, ali i u dane vikenda, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je riječ o obavezi evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa, navodi se u saopćenju PUFBiH. 

 
Subota,
29. februar 2020.
VIŠE