Aktuelno

Premijer Novalić primio ambasadoricu Hartmann
02 Aug 2019Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann.
 
Obostrano je ocijenjeno da su politički i ekonomski odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i da nema otvorenih pitanja, te da su u stalnom usponu, posebno na ekonomskom planu. Austrija je najznačajniji investitor u Bosnu i Hercegovinu i u ekonomskoj razmjeni jedan od najznačajnijih. Prema podacima izvoz BiH u Austriju u protekle tri godine stalno raste, a  pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto.
 
Nezaobilazna tema razgovora bilo je formiranje vlasti, kako na federalnom, tako i na državnom nivou, te je izražena zajednička želja da ovi preocesi budu ubrzani i izborni rezultati što prije provedeni.


 
Posebno poglavlje razgovora bile su euroatlantske integracije, čemu je austrijska diplomatkinja dala punu potporu BiH.
 
- Europske integracije su za nas od životne važnosti, jer je BiH tradicionalno, historijski i kulturološki dio evropskog kruga – naglasio je federalni premijer.
 
Naglasio je značaj nastavka reformskih procesa, pri čemu je posebno istakao donošenje Zakona o doprinosima, koji je označio ključnim dokumentom, potrebno smanjenje opterećenja rada, pokretanje radova na infrastrukturnim projektima, borbu protiv korupcije i drugo.
 
Zaželjevši joj uspjeh na novoj dužnosti u BiH, premijer Novalić je istakao nadu i želju da odnosi dvije prijateljske zemlje u budućnosti idu uzlaznom putanjom kao i do sada.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE