Aktuelno

Izvršeno 128 kontrola i otkrivena 42 neprijavljena radnika
02 Aug 2019


Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskog nadzora koji je proveden 1. avgusta 2019. godine u svih 10 kantona u Federaciji BiH na području Novog Sarajeva, Ilidže, Novog Grada, Starog Grada, Centra, Zenice, Visokog, Tešnja, Zavidovića, Maglaja, Mostara, Čapljine, Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Gradačca, Gračanice, Živinica, Lukavca, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Viteza, Travnika, Busovače, Orašja, Odžaka i Goražda izvršili 128 kontrola. 

Otkrivena su 42 neprijavljena radnika, 22 obveznika koji nisu evidentirali promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 16 objekata u kojima je djelatnost obavljana bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti i zapošljavanja neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 17 objekata, a u 61 slučaju izdati prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 148.200 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Ova uprava je pozvala sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE