Aktuelno

Otvorena 19. tradicionalna manifestacija "Odbrana BiH – Igman 2019."
01 Aug 2019

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata i predsjednik Organizacionog odbora Salko Bukvarević danas je na Šehidskom mezarju Kovači prisustvovao otvaranju 19. tradicionalne manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2019.”.

Otvaranju na Kovačima prisustvovali su brojni predstavnici političkog, društvenog i vjerskog života u BiH, a među njima predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Federalni ministar Salko Bukvarević naglasio je da se 19 godina okupljaju na istom mjestu, kako bi pokazali da ne zaboravljaju one koje su dali živote za BiH.

- Ne smijemo nikada zaboraviti da je svaka stopa naše domovine natopljena šehidskom krvlju onih koji su se borili za jedinstvenu, suverenu i nezavisnu BiH, te hiljadugodišnju tradiciju suživota – poručio je Bukvarević.

Zahvalio je braniocima BiH koji su svoje živote dali da bi građani BiH danas imali priliku uživati u slobodi, miru i nezavisnosti. 

Delegacije su potom položile cvijeće i odale počast na spomen-obilježjima u Ferhadiji, ispred Vječne vatre, ubijenoj djeci Sarajeva, haremu Ali-pašine džamije i na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.

Centralni dio manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2019." planiran je za petak, 2. augusta, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima  Grkarica, Mrazište i Brezovača. Također, na Velikom polju bit će održan čas historije, sportske igre, defile ratnih veterana Armije i MUP-a R BiH i kulturno umjetnički program.

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija bit će održana pod motom "Dođi i posvjedoči", a očekuje se okupljanje više od 20.000 ljudi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE