Aktuelno

Ministar Čampara primio komandanta EUFOR-a Trischaka
01 Aug 2019Delegacija EUFOR-a predvođena general-majorom Reinhardom Trischakom posjetila je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara.
 
Federalni ministar je upoznao Trischaka s najvažnijim aktivnostima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH.
 
Sagovornici su izrazili zadovoljstvo naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u jačanje sigurnosnog ambijenta, posebno ističući aktivnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na pružanju podrške policijskim snagama u borbi protiv svih oblika kriminala.


 
Glavna tema razgovora bila je borba protiv terorizma, kao globalne prijetnje, organiziranog kriminala i korupcije, koji ugrožavaju ekonomsku stabilnost i sigurnost države, te protiv krijumičarenja ilegalnog oružja. Razgovarano je i o cjelokupnoj situaciji oko kupovine oružja i naoružavanja policijskih snaga u BiH, uništavanju viška naoružanja, o situaciji u vezi s migrantima, kao  i rezervnom sastavu.
 
Ministar Čampara je naglasio da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nije ni ranije bilo za uspostavu rezervnog sastava policije, ali da je to bio jedini adekvatan odgovor kojim bi se očuvala sigurnost građana u Federaciji BiH.
 
Također je istakao da su se prilivom migranata i izbjeglica nadležne institucije  suočile sa izazovom u pogledu ljudskih i finansijskih resursa, te je potrebno poboljšati koordinaciju između raznih aktera u odgovoru na ovu situaciju.
 
Razgovarano je i o budućim aktivnostima EUFOR-a i o ispunjavanju uslova koji će našoj zemlji omogućiti članstvo u euroatlantskim organizacijama.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE