Aktuelno

Edukacija u hraniteljstvu za unaprjeđenje sistema socijalnih usluga u FBiH
17 Jul 2019Predstavnici organizacije SOS Dječija sela BiH, u suradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike proveli su edukaciju profesionalaca u oblasti hraniteljstva u Federaciji BiH, koja je dio projekta „Jačanje sistema socijalnih usluga u BiH“.
 
Ovaj projekat se, uz podršku Vlade Republike Njemačke, provodi od 2018. godine.
 
Menadžerica projekta „Jačanje Sistema socijalnih usluga u BiH“ Edmira Aščić istakla je da su edukatori iz devet kantona i 13 centara za socijalni rad.  U okviru edukacije budući edukatori su, kao praktičnu obuku educirali i grupe hranitelja u svojim lokalnim zajednicama.
 


- SOS Dječija sela BiH tako žele unaprijediti sistem socijalnih usluga na teritoriji FBiH. Zajedno s federalnim ministarstvom, ministarstvima kantona i centrima za socijalni rad provodimo reformske aktivnosti i nastojimo unaprijediti kvalitetu brige o djeci bez roditeljskog staranja - naglasila je Aščić.
   
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača istakao je zainteresiranost obitelji za edukaciju u oblasti hraniteljstva, te namjeru da taj trend bude i nastavljan.  
 
- Želimo da što više obitelji otvori vrata pogotovu za djecu i mlade, da bi im bio omogućen odgoj i zaštita unutar obitelji – kazao je Drljača, dodavši da je Zakon o hraniteljstvu usvojen 2017. godine.
 
Hraniteljstvo omogućava zaštitu djece i odraslih, bez zaštite, u okviru obitelji. Intencija je napuštanje institucionalnog smještaja te kategorije ljudi ,te smještanje u obitelji da bi bio  humaniziran taj odnos.
 
Nevenka Kapetanović iz Kiseljaka hraniteljica je i edukatorica udomiteljskih obitelji, po međunarodno licenciranom programu. Ona je i predsjednica Udruženja za razvoj hraniteljstva, zaštitu djece i obitelji „Suncokret“. 
 
- Koliko god da dajemo toj djeci, mnogo više ljubavi i emocije dobivamo. Emocije su jake, pogotovo po odlasku djece na usvojenje - kazala je. Naglašava da je u kontaktu s obiteljima djece o kojima je brinula. 
 
Edukacija je provedena prema modelu koji pruža standardiziran, konzistentan i struktuiran okvir za procjenu i odabir hranitelja na osnovu kompetencija, te podršku hraniteljima tokom pružanja usluga hraniteljstva kao i njihovog kontinuiranog profesionalnog razvoja.
 
Naredni koraci u provedbi projekta „Jačanje sistema socijalnih usluga u BiH“ usmjereni su na nastavak pružanja podrške u jačanju kapaciteta profesionalaca centara za socijalni rad u primjeni metodologije vođenja slučaja, te unaprjeđenje stručne podrške hraniteljskim porodicama.
 
Iz organizacije SOS Dječija sela BiH kao važan dio projekta navode i kreiranje kvalitetnog pravnog okvira.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE