Aktuelno

U 91 inspekcijskom nadzoru zatečeno 26 radnika „na crno“
12 Jul 2019U nastavku kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika koja je započeta 8. jula 2019. godine, inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 10. jula na području Ilidže, Novog Grada, Novog Sarajeva, Centra, Starog Grada, Čitluka i Neuma izvršili 91 inspekcijski nadzor kojim su obuhvaćeni  porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovačku, pekarsku i druge uslužne djelatnosti.

U tim aktivnostima inspektori su otkrili 26 neprijavljenih radnika, 16 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanja fiskalnog uređaja i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćeno je 14 objekata, u 47 slučajeva izdati su prekršajni s novčanim kaznama od 86.700 KM.

Također, započete brze kontrole, koje će biti nastavljene u dane vikenda  i tokom naredne sedmice na širem području FBiH, imale su za posljedicu da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih inspektora izvršili prijavu radnika.

Kao rezultat ovih nadzora, prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, od 3. do 12. jula 2019. godine, povećan je broj zaposlenih u općinama Centar Sarajevo za 39 zaposlenika, Hadžići za 17, Novi Grad za 22 i Stari Grad dva zaposlenika.
 
Petak,
03. april 2020.
VIŠE