Aktuelno

Premijer Novalić primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu Hohmann
12 Jul 2019Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann.
 
Iako je posjeta imala kurtoazni karakter, nezaobilazne teme razgovora su bile aktuelno stanje u BiH, formiranje vlasti, restrukturiranje privrede, „Alumunij“, a riječ ekonomija dominirala je tokom cijelog susreta. Jer, kako je naglašeno, bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka, političke i svake druge stabilnosti, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, jačanja vladavine prava.
 
Novalić je istakao značaj dobrih odnosa dviju zemalja, posebno na planu trgovinske razmjene i njemačkih investicija u privredu BiH. S tim u vezi rečeno je da su jačanje vladavine prava i stvaranje primamljivijeg poslovnog ambijenta uslovi bez kojih se neće moći ići naprijed u razvoju domaćeg tržišta i ekonomije.


 
Kad je riječ o „Aluminiju“ Novalić je izrazio žaljenje što je kompanija došla u ovakvu situaciju, prije svega zbog stanja na svjetskom tržištu aluminija koje je u ovom trenutku izrazito nepovoljno za ovo privredno društvo, ali i evidentnih nedostataka u upravljanju unutar „Aluminija“. Prestanak rada mostarskog kombinata nazvao je neumoljivošću ekonomije nad politikom, naglasivši da je to prevashodno ekonomsko pitanje i da može biti riješeno samo ekonomskim mjerama.
 
Ambasadorica Hohmann poželjela je svom domaćinu da nastavi reformski put koji je započeo, rekavši da će naša zemlja kao i do sada, imati podršku SR Njemačke na putu ka Evropskoj uniji.   
           
U znak zahvalnosti za sve što je učinila tokom svog mandata i sjećanja na period proveden u Bosni i Hercegovini premijer  Novalić je ambasadorici Hohmann, uručio prigodan poklon, poželjevši joj uspješan nastavak diplomatske karijere u glavnom gradu Estonije Talinu.
 
Subota,
29. februar 2020.
VIŠE