Aktuelno

U 139 kontrola otkrivena 34 neprijavljena radnika
10 Jul 2019Porezna uprava Federacije BiH je od 8. jula 2019. godine na području Federacije BiH započela širu aktivnost kontrole poreznih obveznika koji obavljaju uslužne djelatnosti s ciljem kontrole zakonitosti poslovanja.

Inspektori Porezne uprave FBiH su 8. i 9. jula 2019. godine na području općina Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Neum, Čitluk, Mostar i Čapljina izvršili ukupno 139 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku, mesarsku djelatnost, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

Porezni inspektori otkrili su 34 neprijavljena radnika, 37 obveznika koji nisu evidentirali promet, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i isto toliko objekata u kojima je djelatnost obavljana bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti kao što su zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 24 objekata, a u 65 slučajeva izdati prekršajni nalozi u iznosu od 139.400 KM.

Pored ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole koje će biti nastavljene i u narednim danima na širem području FBiH su imale za posljedicu da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika, pa je od najave kontrola tj. od 3.7. do 10.7. 2019. godine samo u općini Neum prijavljeno 113 zaposlenika, a u općini Čitluk 13.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata, navode iz ove uprave.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima, kaže se u saopćenju Porezne uprave FBiH.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE