Aktuelno

Okupljanje preživjelih veterana bivše 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine
08 Jul 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je manifestaciji “Okupljanje preživjelih veterana bivše 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine”.

U selu Nezuk, gdje su u julu 1995. godine stigli prvi preživjeli iz srebreničke kolone smrti, počelo je okupljanje učesnika ovogodišnjeg Marša mira, koji će krenuti na put prema Potočarima gdje će 11. jula biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Ministar Bukvarević je istakao da mu je čast da sa saborcima iz jedinice “Crni labudovi” ima priliku da prisustvuje ovako značajnoj manifestaciji i da zajedno odaju počast poginulim borcima 28. divizije, ali i svim šehidima i poginulim braniocima.

- Tim ljudima se nikada ne možemo odužiti i naša trajna zadaća je da obilježavamo značajne datume iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, da se brinemo o državi i posebno o pravima naših saboraca i porodica poginulih branilaca. Posebna obaveza nas preživjelih saboraca je da se sjećamo poginulih šehida jer je naša domovina na svakom pedlju natopljena njihovom krvlju. Manifestacija ima za cilj da očuva sjećanje na nevino ubijene Bošnjake i uči generacije koje dolaze o istini i časnoj odbrani naše domovine s porukom da se više nikada nikome ne dogode ni genocid, ni druga stradanja koja su se nama dogodila.Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida i podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” - Srebrenica, u julu 1995. godine.

Nakon 15 godina, po prvi put učesnici Marša mira proći će originalnom trasom Kameničko Brdo kod Bratunca kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice. Riječ je o deset kilometara puta koji su prvi put prohodni i spremni za oko šest hiljada učesnika Marša mira. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.

Okupljenim učesnicima obratili su se predstavnici organizacije Marša mira, predstavnici ratnih vojnih invalida, demobiliziranih branilaca Armije RBiH, predstavnice majki koje su izgubile svoje najmilije u genocidu, te ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Subota,
07. decembar 2019.
VIŠE