Aktuelno

Obilježen Dan policije u FBiH
01 Jul 2019

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara prisustvovali su obilježavanju 1. jula, Dana policije, koji su policijske snage FBiH obilježile svečanom ceremonijom.

Federalni zvaničnici su istakli da je potrebna podrška u opremanju, obučavanju i povećanju kapaciteta kako bi policija obavljala svoj posao profesionalno.

- Nama je zajednički zadatak da radimo na popunjavanju policijskih struktura, kao i njihovom opremanju u cilju adekvatnog odgovora na sve sigurnosne izazove - rekao je Novalić dodajući da je današnji defile policijskih službenika pokazao da građani Federacije BiH mogu računati na policajce kojih će ih štititi i odgovoriti svakom sigurnosnom izazovu.

Čampara je naglasio da će ovo ministarstvo istrajati u zahtjevima da bude omogućen prijem novih policijskih službenika u FUP, te da će podržavati izmjene koje podrazumijevaju i nabavku materijalno-tehničkih sredstava i efikasniji rad policije.

- Imamo priliku da vidimo snagu i moć policijskih struktura FBiH. Hrabrost i odvažnost samo su neke od karakteristika koje krase ove policijske službenike, a naša je obaveza da im unapređenjem zakonske regulative olakšamo obavljanje svakodnevnih aktivnosti -  dodao je Čampara.

Ponosan je na činjenicu što je policija u Federaciji BiH pokazala jedinstvo i snagu da se zajedničkim djelovanjem suprotstavi svakom vidu narušavanja sigurnosne situacije.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman ukazao je da trenutno nedostaje 30 posto policijskih službenika, te da su sačinjene izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji kako bi bio omogućen prijem dodatnih 110 policajaca.

Pripremljen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, kojim se definiše način zapošljavanja. Također, Vladi Federacije BiH je upućen prijedlog o potrebnoj nabavci opreme i naoružanja koji su potrebni za nesmetan rad FUP-a.

- Naša je obaveza da uvijek postižemo više i bolje. FUP je neobilazan faktor u kreiranju sigurnosne politike i borbi protiv organizovanog kriminala. Mi smo uvijek uz svoje građane i u dobru i zlu - poručio je Korman.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, među kojima je bio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Tokom ceremonije pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije izvršili su taktično-pokazne vježbe na sportskom terenu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“.

Priznanja i nagrade uručene su policijskim službenicima, koji su ostvarili izuzetne rezultate u svom radu. Policijska medalja za hrabrost posthumno je dodijeljena Mahiru Begiću, ubijenom pripadniku FUP-a, a zlatna policijska značka direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE