Aktuelno

Delegacija Vlade FBiH u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu
28 Jun 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas su, u Zenici s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem, između ostalog, razgovarali o univerzitetskoj bolnici, privredi i povratku.

Novalić je, govoreći o strategiji pomaganja ZDK, kazao da bi dodatna sredstva u ovaj kanton donijela drugačija raspodjela javnih prihoda.

- Sada imamo sistem javnih prihoda koji je više okrenut distribuciji prikupljenih sredstava, a ne raspodjeli u skladu s generisanjem vrijednosti. U tom smislu, ZDK više daje nego što uzima - naveo je Novalić i naglasio je da buduća raspodjela mora imati kombinaciju distribucije i uzimanja sredstava.

- Zakon je pripremljen, ali treba vrlo veliki društveni konsenzus, ne samo politički, za promijenu sistema raspodjele koji bi uvažavao koliko nastaje na nekoj teritoriji, barem s nekim procentom. Time bi ZDK imao veće prihode, barem za desetak miliona KM - istakao je Novalić.Ganić je kazao da je ovo prva posjeta novom sastavu Kantonalne vlade, te da je susret bio konkretan i konstruktivan.

- Razgovarali smo o univerzitetskoj bolnici, jer nam je interes da naš Medicinski fakultet ima nastavnu bazu i u narednom periodu ćemo otvoriti niz sastanaka o toj temi - rekao je Ganić i dodao da će sastanci biti organizirani i o privredi i povratku.

Razgovarano je  i o različitim infrastrukturnim projektima, posebno o razvoju cesta.

- Značajan dio finansijskih sredstava s nivoa Federacije je, zahvaljujući akcizama, ove godine spušten na nivo ZDK,. Radi se oko tri miliona KM. Mi smo se opredijelili da radimo kilometre, a ne metre ceste. Nećemo krpiti nego ulagati u veće projekte - rekao je Ganić.
 
Petak,
03. april 2020.
VIŠE