Aktuelno

Đapo s Filipovićem i Mandićem o hitnosti sanacije deponije Smiljevići
26 Jun 2019Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u sjedištu ovog ministarstva razgovarala s ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damirom Filipovićem i ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Srđanom Mandićem o zajedničkim aktivnostima u domenu komunalne djelatnosti i zaštite okoliša na području Kantona Sarajevo.

Razgovarano je o tretmanu na Regionalnom centru za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići, a ministar Filipović je istakao neophodnost donošenja pravilnika o upravljanju posebnim vrstama otpada, između ostalog  i građevinskog, koji je neophodan za stvaranje pravnog okvira za funkcionalan rad deponije.

Izdavanje  okolinskih  dozvola za područje deponije Smiljevići hitan je korak za njenu sanaciju.

  - Od 2011. do 2016. godine nije bilo ulaganja u deponiju, a jedan od najvećih problema predstavlja nemogućnost tretiranja  animalnog  otpada i procjednih voda, te neadekvatno zatvaranje ploha. Lokalne zajednice moraju pokazati  interesovanje i aktivno se uključiti  u rješavanje ovog problema - kazao je Filipović.

Ministrica  Đapo naglasila je da jedan od načina za bolje funkcionisanje deponije Smiljevići odvajanje rada deponije - upravljanje i higijenu.

Mandić smatra da treba razmisliti o takvom modelu, a da poslovanje KJKP “Rad” ne bude ugroženo. On je upoznao ministricu s problemom prečistača u Butilama i tretiranja otpadnog mulja, za koji još nema sistemskog pristupa. Trenutno se planira nabavka algi koje bi pomogle u neutralisanju neugodnih mirisa u tom području.

Na sastanku je bilo govora i  o  kanjonu rijeke Misoče, koji bi prema pozitivnim pravnim propisima i kategorizaciji trebao biti  zaštićen u kategoriji rezervata. Kako se ovo područje prostire na teritoriji dva kantona Zeničko-dobojskom i Sarajevskom, takav mogući  status ovog kanjona mogla bi proglastiti samo FBiH.

Federalna ministrica naglasila je važnost  zajedničkog djelovanja na zaštićenim područjima Igmana, Bjelašnice i Rakitnice.  

 - Do kraja godine bi trebao biti završen nacrt plana o zaštićenim područjima. Općine na kojima se nalazi ovo područje Trnovo, Hadžići i Konjic svakako će biti dio tog procesa - istakla je Đapo, saopćeno je iz Press službe KS.
 
Subota,
29. februar 2020.
VIŠE