Aktuelno

Bukvarević s delegacijom Bosansko-podrinjskog kantona o boračkim pitanjima
18 Jun 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, u sjedištu Vlade Federacije BiH, održao je sastanak sa delegacijom Bosansko-podrinjskog kantona.

Sastanku su prisustvovali premijerka BPK Aida Obuća i kantonalni ministar za boračka pitanja Edin Aganović, koji je informirao ministra Bukvarevića o aktuelnom stanju u ovoj oblasti, projektima koji su u toku i čija je realizacija planirana u narednom periodu.Bukvarević je podsjetio da je prioritet zakonsko rješenje za demobilizirane branioce kojim će i kantoni preuzeti određene obaveze, imajući u vidu da je boračko-invalidska zaštita u zajedničkoj nadležnosti Federacije BiH i kantona.

- Ova kategorija branilaca je u stanju potrebe, nerijetko vrlo teškog zdravstvenog stanja. Naša je obaveza da, u skladu s mogućnostima, pomognemo saborcima i za ovu namjenu ćemo u Budžetu FBiH obezbijediti dodatnih 50 miliona KM - kazao je Bukvarević.

Premijerka Obuća je rekla da je BPK dao podršku donošenju zakonskog rješenja za demobilizirane branioce i da će dati doprinos njegovoj provedbi.

Istakla je da će u narednom periodu na području BPK biti realizirano nekoliko projekata za koje očekuju i podršku Federalnog ministarstva, kao što je izgradnja centralnog spomen-obilježja braniocima u Goraždu.

Ministar Aganović je kazao da će Goražde ove godine biti domaćin Memorijalnog turnira "Alija Izetbegović" koji organizira Savez boraca FBiH, u znak sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Na sastanku su razmatrana i druga pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kao što su zapošljavanje djece šehida i poginulih branioc,a za što su u ovom kantonu već počeli određeni pregovori s privrednim subjektima.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE