Aktuelno

Predstavljen zbornik radova o Lepeničkoj dolini
18 Jun 2019

Zbornik radova ''Lepenička dolina'', koji je nastao u okviru manifestacije ''Dani Evropskog naslijeđa 2018'', predstavljen je danas u Kiseljaku, a istaknuto je da je značajan doprinos u promociji kulturne baštine Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Federalno ministarstvo kulture i sporta organiziralo je manifestaciju, a resorna ministrica Zora Dujmović izrazila je zadovoljstvo rezultatima, zbornikom radova o Lepeničkoj dolini. Na predstavljanju je naglasila da je značajan doprinos na upoznavanju javnosti s bogatstvom, raznolikošću i značajem bh. baštine.

- Zbornik će proširiti glas o izuzetno bogatoj kulturnoj baštini ove doline – rekla je Dujmović.

Ministrica je poručila da se u kulturu mora više ulagati, budući da je temeljni i strateški element društva.

Također, istaknula je da je neophodna veća društvena pozornost na kvalietu i održivost kulture jer će, kako je navela, zajednica u svakom pogledu biti prosperitetnija.

Načelnici triju općina ponosni su da su mogli biti domaćini velikoj manifestaciji kakva je ''Dani Evropskog naslijeđa'' koja se od 1991. godine održava u zemljama Evrope, a koju je utemeljilo Vijeće Evrope.

Načelnik Kreševa Renato Pejak je naglasio da svaka pisana riječ o ovom kraju ima veliki značaj, jer je malo takvih djela, a kulturna baština je bogata.

Također smatra da je kultura temelj društva i da se u taj sektor treba ulagati.

Federalno ministarstvo manifestaciju ''Dani Evropskog naslijeđa'' organizra od 1997. godine s ciljem promocije bh. kulturno-historijske vrijednosti, kao i promocije kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene povezanosti.
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE