Aktuelno

Čampara: Teme susreta s Palmerom migrantska kriza i rezervni sastav policije
17 Jun 2019Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, zajedno s čelnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, prisustvovao je sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom koji je danas održan u Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Nakon sastanka kazao je da su teme susreta bila migracije, a razgovarano je  i o osnivanju rezervnog sastava entitetskih policija.

Jedna od tema bila je, kaže ministar Čampara, saradnja i koordinacija aktivnosti svih policijskih agencija.

- Na bh. vlastima je da dalje rade na pitanjima migracije. To jeste je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, ali i druge agencije mogu dati podršku imajući u vidu naš sistem nadležnosti - pojasnio je Čampara.

Istaknuto je da je Palmer, ali i Ambasada SAD-a izrazila stav da se protivi uspostavi rezervnih sastava policijskih struktura u Republici Srpskoj i to nikako ne podržavaju, posebno imajući u vidu da je SAD uložila mnogo sredstava u sigurnosni sektor u BiH.

- Veoma im je stalo do sigurnosnog sistema u BiH i mišljenja su da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije. Ostaju nam i dalje partneri, pružit će nam svu pomoć i kada su u pitanju migracije, ali i drugi izazovi o oblasti sigurnosti - dodao je Čampara.Učesnici sastanka ukazali su i na probleme s kojima su suočeni kada je u pitanju odgovor na migrantsku krizu, poput nedovoljnog broja policijskih snaga koje osiguravaju državnu granicu, te je razgovarano o mogućnostima razmjene policijskih službenika i drugih agencija.

Čampara je napomenuo da je Federalni MUP u svakom trenutku spreman poslati određeni broj policijskih službenika na istočnu granicu BiH ocjenjujući da se ne radi u bilo kakvom zadiranju u nadležnosti.

- Spremni smo prihvatiti pomoć MUP-a Republike Srpske, ukoliko bude potrebno, u Unsko-sanskom kantonu. Svi se moramo maksimalno uključiti u ovo pitanje jer migracije neće stati, pitanje je samo koliko migranata će ulaziti u BiH - zaključio je Čampara.

Osim Čampare, sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić i Granične policije BiH Zoran Galić, te predstavnici Službe za strance i policije Brčko Distrikta BiH.
 
Subota,
29. februar 2020.
VIŠE