Aktuelno

Federalni granični inspektori prisustvovali radionici
31 May 2019Federalni granični inspektori su od 27. do 31. maja 2019. godine prisustvovali TAIEX radionici i TAIEX ekspertnoj misiji za uspostavu tržišnih standarda za voće i povrće, koju je u Banjoj Luci organizovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim entitetskim institucijama, te uz podršku Generalnog direktorata za proširenje Europske zajednice.
 
Cilj radionice - upoznavanje učesnika sa zahtjevima iz Provedbene uredbe Komisije o sektoru voća i povrća - realizovan je kroz predavanja dva eksperta EU - višeg eksperta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Slovačke Viere Baricicove i višeg eksperta Tržišta i lanca snabdijevanja hranom Odjeljenja za poljoprivredu i ribarstvo Belgije Guya Lambrechtsa.
 
Svrha ekspertne misije TAIEX-a je usklađivanje tržišnih standarda voća i povrća u Bosni i Hercegovini sa zahtjevima EU uvođenjem tržišnih standarda za ove proizvode i olakšavanje međunarodne trgovine kroz primjenu i pravilno tumačenje marketinških standarda.
 
Učesnici su četvrtog radnog dana posjetili granični prelaz Bosanski Šamac radi procjene sistema kontrole. Tom prilikom održan je sastanak s federalnim inspektorima iz Sektora granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
Krajnji cilj - definisanje odgovornosti, zadataka i nadležnosti inspekcija na različitim nivoima, realizovan je posljednjeg dana izradom izvještaja ekspertne misije, saopćeno je iz Federalne uprave za inspkecijske poslove.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE