Aktuelno

Đapo: Za BiH je od sudbinskog značaja očuvanje antifašističke tradicije
31 May 2019Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije BiH odobrila iznos od 50.000 KM za podršku sanaciji Titove pećine u Drvaru, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, na čiji je prijedlog donesena ova odluka, naglasila je da je Titova pećina u Drvaru značajno i jedinstveno prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe Bosne Bosne i Hercegovine.      
 
- Zaštita i očuvanje ovog kompleksa od posebnog je značaja ne samo za Općinu Drvar, već i za cijelu zemlju. To je izvanredan spoj prirodnog bogatstva i historijskog spomenika koji svjedoči o borbi naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Ta borba ostala je u naslijeđe nama i budućim generacijama, uz obavezu da njegujemo sjećanje i tradiciju naših očeva i djedova u odbrani civilizacijskih tekovina od pošasti fašizma i svih drugih sličnih režima i ideologija - kazala je Đapo.
 
Također je podsjetila da je, gledano iz današnje perspektive, za Bosnu i Hercegovinu od sudbinskog značaja očuvanje toga segmenta tradicije naših naroda, jer je i ujedinjena Evropa, tj. Evropska unija kojoj težimo i za koju smo čvrsto opredijeljeni, nastala upravo na temeljima poštivanja ljudskih i građanskih prava, toleranciji, jednakosti i vladavini zakona.
 
Zaštita i očuvanje Titove pećine posebno su značajni za malu i nerazvijenu povratničku općinu Drvar kao važan resurs za poticaj razvoju turizma, najbrže rastuće privredne djelatnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
Petak,
03. april 2020.
VIŠE