Aktuelno

Dedić: Poticaji za poljoprivredu 68.700.000 KM
30 May 2019Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je na današnjoj pres konferenciji u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, rekao da je Vlada usvojila programe poticaja za poljoprivredu u iznosu od 68.700.000 KM i za veterinarstvo od 2.500.000 KM.

- Ova sredstva su nedovoljna za jači razvoj poljoprivrede na području Federacije BiH. Tekuća godina počela je teško za poljoprivredne proizvođače zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Zbog toga trebaju biti obezbijeđena dodatna finansijska sredstva - kazao je Dedić.

Ministar je potvrdio je da su zadržani poticaji za mlijeko i to 0,28 KM po litri mlijeka za pravne osobe i obrte, odnosno 0,26 KM po litri mlijeka za fizičke osobe.

- U FBiH imamo više od 6.000 porodičnih gazdinstava koji imaju kontinuiranu proizvodnju i ostvaruju poticaje za mlijeko. Činjenica je da od 12 mlijekara koje su ispunile uslove za Evropsku uniju, čak njih devet se nalazi na području Federacije - rekao je Dedić.U okviru mjera podrške ruralnom razvoju planiran je iznosi od 1.475.098 KM za sufinansiranje investicija za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije za biljnu i stočarsku proizvodnju.

- Naši poljoprivrednici moći će koristiti ova sredstva u iznosu do 25 posto od vrijednosti nabavke opreme – naglasio je Dedić.

Programom poticaja omogućena su sredstva za nabavku informacionog sistema za uzgojno selekcijski rad u stočarstvu.

- U oblasti veterinarstva iznos od 2,5 miliona KM predviđen je za zarazne bolesti životinja i kontrolu ispravnosti namirnica - kazao je Dedić.

U pogledu neisplaćenih poticaja iz prošle godine konstatovao je da su tokom 2018. utvrđene nepravilnosti, te su pooštrene kontrole inspekcijskih organa. Kao primjer naveo je da je u ovčarskoj proizvodnji više od 50 posto onih koji nisu zadovoljili uslove postojećeg pravilnika.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE