Aktuelno

U Kantonu Sarajevo otkrivena 23 neprijavljena radnika
27 May 2019Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kantona Sarajevo izvršili 44 inspekcijska nadzora kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku, te djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge.
 
Inspektori su otkrili 23 neprijavljena radnika, 13 obveznika koji nisu evidentirali promet, sedam nije imalo instaliran fiskalni uređaj, a u šest objekata se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.
 
Zbog zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja, nepostojanja fiskalnog uređaja i neevidentiranja prometa  zapečaćeno je 12 objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 52.000 KM.
 
Porezna uprava će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika, te poziva one kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje sa zakonima. Ukoliko u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera šestpmjesečne zabrane obavljanja djelatnosti.
 
Porezna uprava poziva sve građane da prijave saznanja o nelegalnom poslovanju, Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a građani ih mogu dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS porukama na 061 724 610, besplatnim pozivom na 080 020 333, te poštom na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprava Federacije BiH.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE