Aktuelno

Ministar Bukvarević pozvao na usvajanje braniteljskog zakona
23 May 2019


Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević pozvao je zastupnike u Federalnom parlamentu da usvoje zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kojeg je danas u Mostaru Vlada FBiH utvrdila u formi prijedloga i po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

- Uz ovaj prijedlog, Vlada je na sjednici usvojila i zaključak u kojem se zadužuje Federalno ministarstvo financija da pripremi rebalans proračuna. Vlada je stava da se zajedno u parlamentarnoj proceduri nađu ili na istoj sjednici usvoje, prije svega, rebalans proračuna Federacije BiH za 2019. godinu kako bi se osigurala adekvatna sredstva i kako bi primjena ovog zakona počela od 1. srpnja 2019. kako je to zahtjev branitelja - kazao je ministar Bukvarević.

Napomenuo ja kako je usvojen i zaključak da nakon što se izglasa navedeni zakon, prestaje važiti Sporazum s predstavnicima branitelja o dostignutom obimu prava i sredstava za braniteljsko invalidsku zaštitu jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje branitelja.


Bukvarević je istaknuo kako će novim zakonom biti obuhvaćeno oko 20.000 razvojačenih branitelja i da je za njegovu realizaciju u tijeku jedne godine potrebno osigurati dodatnih 50 milijuna maraka.

- Krajnje je vrijeme da se donese ovaj zakon kojega ta populacija nema od 2010. godine. Znamo da se radi o jednoj vrlo važnoj kategoriji građana koja je dala veliki doprinos u obrani Bosne i Hercegovine - poručio je ministar Bukvarević.
Razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti više prava na osnovu novog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije umirovljenje i duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u oružanim snagama.

Egzistencijalnom novčanom naknadom bit će obuhvaćeni razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i stariji, a koji su najmanje jednu godinu bili sudionici u oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Uz ta prava, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE