Aktuelno

Završene 178. i 179. sjednica Vlade Federacije BiH
16 May 2019

Vlada Federacije BiH je, na 179. sjednici održanoj u Sarajevu, usvojila informaciju o trenutnom statusu projekta Južna intrekonekcija BiH i Hrvatska (gasovod Zagvozd - Posušje - Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar) i tekstu Prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji ovog gasovoda. Ocijenjeno je da ponuđeni tekst predstavlja dobar osnov za izradu konačnog Sporazuma, i s ciljem njegovog poboljšanja Vlada je predložila ažuriranje podataka u Prednacrtu i njegove manje dopune.
 
Usvojivši informaciju o stanju u Zavisnom društvu rudnici uglja, koja posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, s pregledom rezultata u periodu 2009.-2017. godina, Vlada FBiH je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Elektroprivredu BiH zadužila je da nastave proces prestrukturiranja elektroenergetskog sektora i rudnika uglja i sačine odgovarajući program. Također su dužni da ubrzaju sve aktivnosti vezane za izgradnju zamjenskih termoblokova Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, kao i novog bloka u TE Banovići, i da osposobe rudnike za te potrebe, uključujući i reviziju rezervi uglja u Federaciji BiH.
 
Federalna vlada je usvojila informaciju o realizaciji Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom, s prijedlogom utroška sredstava od povrata PDV-a, te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma za implementaciju utroška sredstava od povrata PDV-a u iznosu od 477.814.50 KM.
 
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je ovlašten da, uime FBiH, potpiše punomoć Upravi privrednog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, za pokretanje i uknjižbu imovine na terminalima tečnih tereta Bihać, Blažuj, Mostar i Živinice.
 
Prije 179., okončana je i 178. sjednica Vlade FBiH, započeta 9.5.2019. godine.
 
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE