Aktuelno

Održan sastanak o značaju primjene EU Akta o malom biznisu (SBA)
09 May 2019Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i njene partnerske institucije - Europska trening fondacija (ETF) i Europska Komisija (EK) - u suradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) organizirali su sastanak s ciljem prezentacije rezultata implementacije EU Akta o malom biznisu (SBA) za protekli trogodišnji period, na kojem su sudjelovali SBA mapirane institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić predstavio je postojeću zakonsku regulativu, ali i onu u fazi usvajanja u nadležnosti ovog ministarstva i istakao da su u sve ove dokumente inkorporirana SBA načela u dijelovima koja se odnose na primjenu EU Akta o malom biznisu.

Također, rekao je da je ova Vlada FBiH uložila dosta napora u gospodarsku reformu i prilagodbu instrumenata javne podrške potrebama poslodavaca, odnosno da je prepoznala značaj primjene EU Akta o malom biznisu (SBA), posebno u kontekstu harmoniziranja MSP politika.Šefica odjela za jugoistočnu Evropu pri OECD Marzena Kisielewsk ukazala je na značaj provedbe SBA procesa i opisala prateću metodologiju procjene stanja politika (Indeks MSP politika), a šef sektora operacija pri Delegaciji EU u BiH  Richard Masa prezentirao specifične pokazatelje gospodarskog sektora u BiH.

Youssef Tadros iz  Evropske komisije je prezentirao cijeli set pratećih aktivnosti koje provode u kontekstu SBA, od analiza, preporuka, posebno u dijelu politika koji se odnosi na standarde i tehničke propise, do koordinacije s drugim EU pratećim aktivnostima.

Federalni SBA koordinator Adis Fajić je predstavio urađene težišne aktivnosti tokom procesa SBA izvještavanja i ukazao da je u okvirima BiH ovaj proces posebno bio zahtjevan za institucije u Federaciji BiH jer imamo veliki broj nadležnih mapiranih institucija kao i preklapanja u nadležnostima među institucijama.

Inače, rezultati provedene procjene pokazuju da je, u usporedbi s posljednjom, okruženje u BiH napredovalo u devet područja politike, dok u tri imamo stagnaciju. Najveća poboljšanja zabilježena su u područjima poduzetničkog učenja i ženskog poduzetništva, te uslugama podrške za MSP-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE