Aktuelno

Završena neophodna restauracija Starog mosta u Klepcima
10 May 2019U suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta i Zavodom za zaštitu spomenika Federacije BiH, Čapljina je završila projekt hitnih konzervatorsko-restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima.

Naime, hitnim mjerama obnove i zaštite uklonjene su prijetnje koje su dovodile do propadanja ovog bisera arhitekture, te stvoreni uvjeti za nastavak aktivnosti potrebnih za potpunu sanaciju.

Mustajbegov most u Klepcima stoljećima svjedoči o bogatstvu kulturno-povijesnog naslijeđa čapljinskog kraja. S najvećim lučnim svodom na ravničarskim rijekama, most je izgrađen gotovo 50 godina prije mostarskog Starog mosta, ali je vrijeme učinilo svoje, te je ovom nacionalnom spomeniku prijetilo propadanje. Stoga se pristupilo žurnim konzervatorskim radovima.

- Urađeni su najhitniji zahvati, a vrijednost građevinskih radova i nadzora nad tim radovima je 42.000 KM - kazao je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Kako kažu u Federalnom zavodu za zaštitu spomenika, radovi su bili hitni, a jednim dijelom sanirani su i potporni zidovi koji štite temelje mosta.

 - Prvo se pristupilo čišćenju raslinja, invazivnih biljaka koje su zaista urušavale strukturu samoga mosta, zatim se pristupilo izradi vijenaca rubnih kamenja koji su držali most, te je jednim dijelom urađena i sanacija same hodne površine - rekao je direktor Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujinović.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE