Aktuelno

Potpisani ugovori o saradnji
07 May 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je potpisao ugovore s predstavnicima Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH i Udruženjem žrtava i svjedoka genocida.
 
Riječ je o tekućim transferima neprofitnim organizacijama, a ugovore su potpisali predsjednici Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Karlo Marić i Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.
 
Ministar Bukvarević naglasio je da prati rad udruženja koja se brinu o ljudima koji su stradali i obilježavaju značajne datume iz naše historije.
 
- Dajem punu podršku donošenju zakona o pravima logoraša na državnom nivou, jer je to specifična kategorija građana BiH koja zaslužuje da ima jednaka prava na teritoriji čitave BiH. Mi smo izmijenili jedan pravilnik i sve RVI koji su bili zatočeni u logorima zaštitili da ne mogu biti cijenjeni s manje od 20 procenata invalidnosti i to je još jedan od doprinosa Federalnog ministarstva za naše sugrađane koji su preživjeli najstrašnije torture u logorima širom naše domovine - kazao je ministar Bukvarević.


 
Potpisnici ugovora su iskazali zahvalnost resornom ministru jer je ova podrška izuzetno značajna za rad udruženja ali i za cjelokupno članstvo koje okupljaju.
 
Federalno ministarstvo na ovaj način pomaže rad Saveza logoraša u BiH sa 180.000 KM i Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH sa 85.000 KM, koje predstavljaju najveće organizacije na nivou Federacije BiH i okupljaju članstvo koje ni na jednom nivou u BiH nije adekvatno zbrinuto, te nisu obuhvaćeni niti jednim zakonskim rješenjem.
 
Današnje potpisivanje ugovora o saradnji značajno je i za Udruženje žrtava i svjedoka genocida, čiji je jedan od ciljeva zaštita članova od eventualne odmazde i osvete zbog njihovih svjedočenja u pravosudnim procedurama protiv optuženika za ratni i zločin genocida, pružanje finansijske i druge pomoći žrtvama i svjedocima, kao i njihovim proodicama.
 
Vrlo važan segment djelovanja ovog udruženja jesu i aktivnosti u vezi s promoviranjem i lobiranjem istine o agresiji na državu BiH, genocidu i ratnim zločinima koji su počinjeni nad građanima BiH. Za ovo Udruženje obezbijeđeno je 130.000 KM, saopćeno je iz Federalnog ministartsva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Subota,
29. februar 2020.
VIŠE