Aktuelno

Porezna uprava FBiH u Gradačcu izvršila 27 inspekcijskih nadzora
30 Apr 2019Na području općine Gradačac inspektori Porezne uprave Federacije BiH su izvršili 27 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku, djelatnost prodaje mesa i mesnih prerađevina i druge uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima otkrivena su tri neprijavljena radnika i šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su dva objekta, a u 17 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu  38.500 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade „nacrno“ da o tome obavijeste Poreznu upravu, a također pozivaju građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, prijave Poreznoj upravi.

Poziv je upućen i računovođama i revizorima da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Prijave mogu biti dostavljene anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 ili na adresu ulica Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE