Aktuelno

Ministar Drljača s predstavnicima IOM-a
24 Apr 2019Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao se danas u Sarajevu sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peterom Van Der Auweraertom.

Glavna tema razgovora bila je saradnja koju su ovo ministarstvo i Međunarodna organizacija rada ostvarili u proteklom periodu, posebno na planu unapređenja položaja osoba koje pripadaju posebnoj kategoriji civilnih žrtava rata.

To je posebno došlo do izražaja kada je u pitanju uspostavljanje Komisije za davanje stručnog mišljenja radi utvrđivanja statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata u smislu osiguravanja uslova za rad, ali i potrebne opreme, te obezbjeđenja drugih tehničkih pretpostavki neophodnih za funkcionisanje ovog radnog tijela.

Ministar Drljača je upoznao predstavnike Međunarodne organizacije da je ovo ministarstvo otpočelo aktivnosti na izradi novog Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata.

- Danas smo održali sastanak s našim dugogodišnjim prijateljima iz Međunarodne organizacije za migracije s kojima imamo korisnu višegodišnju saradnju, za koju vjerujemo da će biti nastavljena i prilikom izrade i donošenja novog zakona u narednom periodu - kazao je Drljača.

Šef misije Van Der Auweraert je iskazao spremnost i opredjeljenje Međunarodne organizacije za migracije da Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike pruži pomoć prilikom izrade novog zakonskog rješenja, kojim će biti regulisana oblast zaštita civilnih žrtava rata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE