Aktuelno

Bukvarević s predstavnicima SABNOR-a BiH
23 Apr 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se s predstavnicima Udruženja  Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR) s ciljem zajedničkog definisanja nastavka saradnje i jačanja antifašističkog fronta.

Delegacija SABNOR-a koju su činili Bakir Nakaš, Mustafa Polutak i Nijaz Skenderagić naglasila je značaj opstanka i djelovanja Udruženja na nivou Bosne i Hercegovine, te iskazala nezadovoljstvo institucionalnom podrškom, koja, prema njihovim riječima, izostaje.

Ministar Bukvarević je govorio o nizu projekata kojima je Vlada Federacije BiH pružila pomoć i podršku u djelovanju antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata i obilježavanju značajnih datuma, kao i izgradnji spomen-obilježja.

S tim u vezi posebnu zahvalnost delegacija je iskazala Vladi Federacije BiH i premijeru Fadilu Novaliću zbog činjenice da je Vlada FBiH prošle godine podržala projekt obilježavanja 75 godina ZAVNOBiH-a. Naveli su da je ovo projekt koji je vrhunski urađen i materijalno podržan, te da su ovakvim odnosom premijera i Vlade FBiH posebno ohrabreni u daljem djelovanju.

Drugi značajan iskorak u prošloj godini je dodjela kancelarije za rad Udruženja koju su dobili zahvaljujući Vladi FBiH.

- Antifašistički stav mora biti politički stav svih društava današnjice jer predstavlja univerzalnu moralnu dužnost, posebno u Bosni i Hercegovini u kojoj su i početkom devedesetih, agresori vođeni fašističkim idejama počinili strašne zločine i genocid nad nedužnim narodom. Obaveza ovog ministarstva jeste da brine o braniocima i članovima njihovih porodica i to je naša trajna zadaća – rekao je Bukvarević, te naglasio da je prioritet Federalnog ministarstva redovna i neupitna isplata naknada svim braniocima i članovima njihovih porodica i da je Ministarstvo u prošloj godini vršilo redovne isplate za borce narodnooslobodilačkog rata.

- U 2018. godini smo isplatili 1.230.000 KM za naknade borcima narodnooslobodilačkog rata i članovima njihovih porodica. Kad je riječ o obilježavanju značajnih datuma i pomoći u izgradnji spomen-obilježja Vlada FBiH i ovo ministarstvo su izdvojiili 60.000 KM za ove namjene u prethodnoj godini – kaže Bukvarević.

Prema riječima ministra Bukvarevića Ministarstvo će i u narednom periodu u okviru nadležnosti i mogućnosti podržavati rad SABNOR-a i projekte antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata putem javnih poziva.

Predstavnici SABNOR-a su podsjetili da podrška borbi protiv fašizma pokazuje institucionalni i lični odnos prema ideji antifašizma i da su tekovine narodnosolobodilačke borbe veoma važan dio historije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE