Aktuelno

Đapo s kantonalnim resornim ministrima o uspostavi novih zaštićenih područja
23 Apr 2019S ciljem suradnje i uspješnog provođenja aktivnosti na uspostavi novih zaštićenih područja, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s resornim kantonalnim ministrima iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10,  te predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP).
 
U Federaciji BiH je zaštićeno svega 3,24 posto područja, što je mala površina ako se uzmu u obzir iznimno bogatstvo diverziteta, specifična biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomeni naše zemlje. Standard i zahtjev Evropske unije je da svaka zemlja treba zaštititi najmanje 10 posto svoje teritorije.
 
Za naredni period je predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH i to Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sistem Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediteranetum, što bi, nakon provedbe planiranih aktivnosti, moglo iznositi i 5 posto zaštićenih područja.
 
Zaštićena prirodna područja predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini i svijetu, a sva zaštićena podučja će nakon ulaska u EU postati dio evropskog prirodnog nasljeđa.   
Proces uspostave zaštićenih područja omogućava Bosni i Hercegovini korištenje i sredstava iz fondova Evropske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od evropskog značaja i utvrditi koji je to postotak državne teritorije.
 
Ta područja ni u kom slučaju neće biti „ograđena” zaštićena područja, već su otvorena i često ovise o održivim ljudskim djelatnostima i upotrebi  zemljišta. Ukoliko su vlasnici nekretnina izloženi ograničenjima, onda imaju pravo na poticaje ne samo državne, nego i Evropske unije, saopćeno je iz Federalnog  ministarstva okoliša i turizma.
 
Petak,
03. april 2020.
VIŠE