Aktuelno

Premijer Novalić podržao rad Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u FBiH
23 Apr 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu,  razgovarao s predsjednikom Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Arminom Omerovićem. Riječ je o jednoj od četiri fondacije koje je osnovala Vlada Federacije BiH s ciljem podsticanja kulturno-umjetničkog stvaralaštva u Federaciji i koje djeluju u okviru Federalnog ministarstva kulture i sporta. Osim ove, osnovane su i fondacije za kinematografiju, izdavaštvo i bibliotekarstvo.

Govoreći o značaju fondacije, kojoj je na čelu, Omerović je naglasio da je od osnivanja 2007. godine, finansirala brojne manifestacije, programe i projekte  muzičke, likovne i scenske umjetnosti od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH.-I ove godine podržaćemo više od 140 projekata iz cijele FBiH. Cilj je podržati regionalnu i međunarodnu promociju i predstavljanje umjetnika, koji značajno doprinose afirmaciji bh kulture i umjetnosti i van granica naše države, kojima se promoviše kulturni identitet sredine iz koje dolazi i koji doprinose ravnomjernoj regionalnoj i nacionalnoj zastupljenosti. Federalna vlada svake godine otkupljuje umjetnička djela s ciljem promocije i pomoći afirmisanim i mladim bh likovnim umjetnicima i bilo bi dobro da dio tih djela izloži u svojim novim prostorijama i tako ih učini dostupnim široj domaćoj i međunarodnoj javnosti - rekao je Omerović

Prihvatajući ovaj prijedlog, premijer Novalić je istakao da je kultura nezamjenjiva u promociji  naše države i da visoko i veoma vidljivo nosi zastavu Bosne i Hercegovine.

- Kultura zbližava ljude, ali i podstiče druge razvojne i privredne djelatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, komunikacije. Nadam se da će sve bolji ekonomski pokazatelji u Federaciji BiH doprinijeti da svi nivoi vlasti u Federaciji BiH prepoznaju i više podrže kulturne projekte - naglasio je Novalić.

Danas je, također, podržan prijedlog Omerovića da ova fondacija preuzme organizaciju značajnih manifestacija za FBiH, jer za to ima stručnjake i kapacitete.

U znak zahvalnosti za do sada učinjeno, direktor Omerović je premijeru Novaliću uručio Zahvalnicu Fondacije i Monografiju „Djeca u ratu, Sarajevo 92-95, godine strašnog djetinjstva“, Milomira Kovačevića Strašnog.
 
Ponedjeljak,
23. septembar 2019.
VIŠE