Aktuelno

Federalni ministar Ramić dodijelio stipendije povratnicima u RS
19 Apr 2019

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je sa studentima 32 općine iz Republike Srpske potpisao ugovore o dodjeli stipendija, za koje se nada da će im biti dodatni motiv za postizanje uspjeha u daljnjem obrazovanju.

- Za ovu namjenu Federalno ministarstvo je osiguralo 250.200 KM, jer želimo pokazati da mladi i obrazovani ljudi s područja RS nisu zaboravljeni, a niti prepušteni sami sebi. Naša je obaveza pomoći mladom kadru da bude nosilac održivosti povratka i da svoje kapacitete razvija u mjestu povratka - izjavio je Ramić.

Potvrdio je da je ovoj godini uveden poseban program kao finansijska podrška majkama porodiljama u povratničkim sredinama.

Uime stipendista, studentica Tehnološkog fakulteta u Tuzli Almedina Buljić zahvalila je resornom ministarstvu koje je omogućilo stipendije za 349 studenata. Također, izrazila je zadovoljstvo što se stipendistima nakon fakulteta nude programi podrške zapošljavanju, u okviru kojih mogu obaviti pripravnički staž ili čak pokrenuti privatni biznis.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ovaj program realizira od 2013. godine i do sada je osiguralo 2.068 stipendija za studente povratnike u Republiku Srpsku. 
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE