Aktuelno

FUZIP: Nastavak pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH
19 Apr 2019Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da su, u nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, federalni inspektori protekle tri sedmice vršili nadzore na području Zeničko-dobojskog, Srednjebosanskog, Hercegovačkoneretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Tuzlanskog, Sarajevskog i Kantona 10.
 
Izvršeno je 1.613 inspekcijskih i 46 kontrolnih nadzora i sačinjeno 1.613  zapisnika.
Utvrđeno je 1.097 prekršaja za koje je izdano prekršajnih naloga u iznosu od 1.520.352 KM.
 
Na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak naplaćeno je ukupno 263.566,82 KM.
 
Izrečeno je 335 upravnih mjera, od kojih se 77 odnosi na privremenu zabranu rada, i to 56 o zabrani rada fizičkoj osobi zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 o zabrani prometovanja sadnog materijala, po jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu i prometovanja namirnicama.
 
Privremeno je zabranjeno i jedno izvođenje građevinskih radova, izdana su tri rješenja o zabrani rada ćumurane i jedno rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.
 
Od 529 kontrolisanih privrednih subjekata, konstatovano je da dva subjekta ne posjeduju fiskalni uređaj, a da 66 nije izdavalo fiskalne račune.
 
Pojačane inspekcijske aktivnosti bit će nastavljene na cijeloj teritoriji FBiH.
 
Federalna uprava za inspekcijske poslove i dalje poziva sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.
 
Poziva i građane da nepravilnosti, ukoliko ih uoče prijave na broj telefona 033 / 226-644, e-mail info@fuzip.gov.ba ili na adresu Fehima ef. Čurčića  6. Sarajevo, saopćeno je iz ove uprave.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE