Aktuelno

Ministar Bukvarević: Poboljšanje statusa branilačke populacije trajna zadaća
12 Apr 2019U okviru obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, su delegacije svih nivoa vlasti i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću.

Cvijeće je položio i počast odao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane branioce.Dodao je kako je ovaj mandat Federalne vlade možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

Bukvarević je kazao da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilizirane branioce kako bi bio poboljšan status pripadnika ove boračke kategorije.

- Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti ljudima koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo - kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Danas su delegacije posjetile katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, te gradsko groblje Lav, gdje su, također, položile cvijeće i odali počast šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice od formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH bit će upriličena u ponedjeljak, 15. aprila, u kasarni Dubrave kod Živinica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkograta.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE