Aktuelno

Dedić: Završiti projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta
10 Apr 2019Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Emanuel Salinas prisustvovali su danas u Živinicima potpisivanju Ugovora za izgradnju sistema za navodnjavanje kojim će biti obuhvaćeno 115 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 600 domaćinstava u toj općini.

Ugovor su, uime Federalnog ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede, potpisali šef Jedinice za implementaciju projekata Alojz Dunđer i direktor izvođača radova kompanije „Papilon Čelić“ Admir Salihović, a njegova vrijednost je 1,63 miliona KM.

Projekt realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz podršku Svjetske banke na području deset općina i gradova u Federaciji BiH, a njegova ukupna vrijednost je 28 miliona KM.

Završetkom tog projekta ukupno će pod navodnjavanjem biti 4.436,1 hektara poljoprivrednog zemljišta i 2.300 hektara zemljišta za koje će biti riješena odvodnja.

 - U našoj zemlji bogatoj vodnim resursima te resurse trebamo više koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, jer skoro svake godine imamo suše i njihove posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Zato je naš cilj završiti projekte u deset planiranih područja, a već radimo na tome da uz podršku Svjetske banke napravimo slične projekte i u drugim općinama - istakao je ministar Dedić.

Kako je nizak nivo razvijenosti sistema navodnjavanja jedna od glavnih prepreka razvoju poljoprivrede, cilj Federacije BiH je što više povećati procent navodnjavanih površina.

Razvoj sistema navodnjavanja iziskuje visoka ulaganja, ali su koristi i prednosti dugoročne, jer pored sprječavanja suše, kao elementarne nepogode u poljoprivrednoj proizvodnji koje će biti sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi i stepen korištenja zemljišta, a otvara se mogućnost druge sjetve, sa znatnim povećanjem kvalitete plodova. 

Osim Živinica projektna područja se nalaze na teritoriju gradova i općina Široki Brijeg, Ustikolina, Goražde (dvije lokacije), Čapljina, Odžak, Žepče, Sanski Most i Bihać.

 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE