Aktuelno

Premijer Fadil Novalić: Vlada FBiH podržava žensko poduzetništvo
09 Apr 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je manifestaciji Dani poduzetništva žena, koja svake godine okupi oko 200 poduzetnica iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Vlada Federacije BiH, kazao je premijer Novalić, izdvojila je u četiri godine 23,5 miliona KM za potporu ženskog poduzetništva i nastavljaju s tom politikom.

- S ciljem značajnije podrške ženskom poduzetništvu, Vlada Federacije BiH je donijela poseban Akcioni plan za provedbu Strategije ženskog poduzetništva, po kojem djeluje više ministarstava. No svake godine, putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta odobravamo nepovratna sredstva za ovakve biznise - kazao je Novalić, te ukazao na važnost uvezivanja svih činilaca na tržištu.Premijer je naveo da je Vlada FBiH prve dvije godine mandata imala poseban program samo za žene i da u posljednje dvije godine te grantove odobravaju iz ukupne mase sredstava za poduzetništvo, s tim što žene i  mlade koji pokreću biznis boduju više od ostalih  jer je ocijenjeno da to daje bolje efekte.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević navela je da već niz godina ovo udruženje promovira poduzetništvo i pomaže poduzetnicama da svoje proizvode dizajniraju i plasiraju na tržište.

- Današnja svečanost nam je izuzetno važna s obzirom na pozitivnu energiju i entuzijazam među poduzetnicima, a posebno nas raduje prisustvo federalnog premijera Fadila Novalića i ministra privrede KS Harisa Bašića što nam daje naznaku da i političari shvaćaju ovu pozitivnu priču - kazala je Zubčević.

Uz podršku Evropske unije, brojni sadržaji Dani poduzetništva žena bit će održani u Sarajevu i Tuzli od 8. do 12. aprila.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno je kazao da je rodna ravnopravnost u osnovi politike Evropske unije, kao i u osnovi pridruživanja EU.

- Ne radi se tu samo o ljudskim pravima, nego i pitanju stabilnosti ljudskog društva jer što su žene više osnažena i neovisne u ekonomskom smislu mogu dati veći doprinos u društvu - kazao je Sinno dodajući da se ovdje upravo radi o osnaživanju žena iz ruralnih područja, žena koje se bave kulturnim naslijeđem i omogućavanjem da one pristupe tržištu.

Razmjena iskustva, razgovori o bitnim segmentima poduzetništva te uspostava saradnje osnovni su ciljevi „Dana poduzetništva žena“.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE