Aktuelno

Bukvarević: Tekst braniteljskog zakona realan i provodiv
05 Apr 2019Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada FBiH prihvatila izvješće Radne grupe za usuglašavanje braniteljskog zakona i poručio kako je riječ o realnom i provedivom tekstu.

- Ministarstvo za pitanja branitelja tekst će već u ponedjeljak poslati na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Federalnom ministarstvu financija i svim kantonalnim skupštinama, koji imaju rok od 30 dana da dostave mišljenja, nakon čega se ide u daljnju proceduru, odnosno upućivanje prema Federalnom parlamentu - kazao je ministar Bukvarević nakon sjednice Vlade FBiH.Po njegovim riječima, za realizaciju ovog zakona na godišnjoj razini potrebno je osigurati dodatnih 50 milijuna maraka za naknade za razvojačene branitelje starije od 57 godina koji nemaju nikakva primanja.

Što se tiče onih mlađih od 57 godina, ministar je kazao kako će kantoni svojim odlukama regulirati prava razvojačenih branitelja koji su bez posla s ciljem pokretanja projekata njihovog zapošljavanja.

Novim zakonom predviđeno je 16 prava od kojih je ministar izdvojio pravo na zdravstveno osiguranje za sve branitelje i članove njihovih obitelji, liječenje branitelja, prednost u zapošljavanju, pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu i pravo na pružanje pravne pomoći.

- U potpunosti smo usuglasili i član i zahtjev branitelja za objavu javnog registra kojeg je Federalno ministarstvo već uspostavilo. U tom članu je naloženo Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja da u roku od 60 dana uspostavljeni registar objavi na svojoj web stranici - ustvrdio je ministra Bukvarević.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sistemske evidencije zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Nacrtom zakona je propisano da jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka.

Ako broj korisnika bude veći od procijenjenog broja, Vlada FBiH će kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.
Početak primjene Zakona predviđen je od 1. listopada 2019. godine.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE