Aktuelno

Počela izgradnja objekta sa 20 stambenih jedinica u općini Kakanj
03 Apr 2019

U okviru Regionalnog stambenog programa, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, danas su u općini Kakanj počeli radovi na izgradnji objekta sa 20 stambenih jedinica namijenjenih za smještaj socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih osoba.

Početak radova na izgradnji višestambenog objekta ozvaničili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, koji su danas potpisali i Sporazum o saradnji na provođenju Potprojekta BiH3 u Općini Kakanj.

Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 900.000 KM, a rok za izgradnju je 10 mjeseci.

Doprinos općine Kakanj podrazumijeva dodjelu zemljišta za izgradnju višestambenog objekta,  izdavanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, troškove tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole i druge potrebne dokumentacije, kao i osiguranje sredstava za kompletnu infrastrukturu koja podrazumijeva priključak na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

- Nama je danas u Kaknju najvažnije da će izgradnjom ovog objekta biti stambeno zbrinuto 20 socijalno ugroženih porodica. Ova zgrada kao i drugi stambeni objekti koje Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementira u okviru ovog državnog projekta – RSP, namijenjena je socijalno ugroženim porodicama, izbjeglicama i raseljenim osobama, koje još uvijek nemaju osiguran smještaj, niti obnovljen dom. Nažalost, i nakon dvije i po decenije, zbog nezainteresiranosti brojnih institucija, u našoj zemlji se, još uvijek, radi na rješavanju ovog pitanja. Činjenica jeste da je ovo ministarstvo, u saradnji s lokalnim zajednicama i podrškom međunarodnih partnera, uradilo dosta projekata i time opravdalo svoju ulogu. To potvrđuje i naše stalno prisustvo u povratničkim zajednicama, gdje jedino možemo sagledati stvarne potrebe povratnika i razumjeti njihove prioritete. Uradili smo dosta na rješavanju stambenog pitanja, ali potrebe još postoje - rekao je ministar Ramić.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajne novčano učešće osigurale su vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja. Podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

BiH je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata na području Federacije BiH povjerila Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

U okviru Regionalnog stambenog programa na području FBiH u provedbi su četiri potprojekta, BiH1, BiH2, BiH3 i BiH4, u sklopu kojih je do sada izgrađeno 390 kuća, individualnih stambenih jedinica, i sedam višestambenih objekata. U toku je izgradnja tri stambene zgrade u gradovima Tuzla i Goražde, i općini Jajce.

- U ovoj godini radit ćemo na osiguranju stambenog rješenja za 313 socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih osoba. Tako je u okviru prva tri potprojekta planirana obnova i izgradnja 183 stambene jedinice u zgradama za socijalno stanovanje, dok će potprojektom BiH4 biti obuhvaćena izgradnja 130 individualnih stambenih jedinica. Procijenjena vrijednost potrebnih sredstava za izgradnju ovih stambenih jedinica u ovoj godini iznosi skoro 11 miliona KM - dodao je Ramić.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo naglasio je da se snaga jedne općine, društva, države mjeri intenzitetom brige za ljude koji trebaju pomoć i da u tom smislu Općina Kakanj na veoma ozbiljan način pristupa konceptu razvoja socijalnog stanovanja.

Naredne godine na području Federacije BiH potprojektima BiH5 i BiH6 Državnog programa stambenog zbrinjavanja planirana je izgradnja još 141 kuće i 255 stambenih jedinica u zgradama za socijalno stanovanje u vrijednosti od 16,1 milion KM,  saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Ponedjeljak,
17. februar 2020.
VIŠE