Aktuelno

Bukvarević i generali BiH: Časno se sjećajući prošlosti, gradimo budućnost
02 Apr 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević se, u sjedištu ministarstva, sastao s delegacijom Udruženja generala Bosne i Hercegovine.

Sastanak je iniciralo ovo udruženje, a razgovarano je o aktuelnoj problematici, dosadašnjim aktivnostima te nastavku saradnje sa ovim ministarstvom.

Usaglašen je zajednički stav i poziv svim udruženjima koja okupljaju boračku populaciju da je, zbog sve češćeg ugrožavanja istine o odbrani države i svih njenih naroda, potrebno masovnije, jedinstvenije i dosljedno obilježavanje svih značajnih događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Učesnici su podsjetili da se na taj način odaje počast svim šehidima i poginulim borcima koji su živote uklesali u temelje  Bosne i Hercegovine.Članovi Udruženja generala BiH imali su posebno intenzivne aktivnosti u pogledu pomoći optuženim pripadnicima Armije RBiH da u sudskim procesima dokažu nevinost i da je, kao jedan od rezultata ovih aktivnosti, osigurana mogućnost uplate novčanih sredstava svih članova ovog udruženja  direktno na račun Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije.

Ministar Bukvarević je napomenuo da je u prethodnom periodu pokrenuta šira akcija prikupljanja finansijskih i materijalno-tehničkih mogućnosti za jačanje ove fondacije, kako bi na taj način bila obezbijeđena značajnija podrška braniocima Armije RBiH u sudskim procesima.

Također, upućen je apel svim institucijama, javnim i privatnim preduzećima i pojedincima da se uključe i pomognu braniocima koji su zbog dugih i skupih sudskih procesa dovedeni na rub egzistencije, a određeni pomaci i rezultati su već vidljivi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE