Aktuelno

Federalni inspekcija: U 851 nadzoru utvrđeno 588 prekršaja
02 Apr 2019Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da je tokom pojačanih inspekcijskih nadzora na području Sarajevskog, Tuzlanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona  od 18.3. do 31.3.2019. godine izvršen 851 inspekcijski i 25 kontrolnih nadzora.
 
Sačinjen je 851 zapisnik, utvrđeno 588 prekršaja za koje je izdano prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 844.002 KM.
 
Naplaćen je iznos od 87.896 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak i izrečeno 39 mjera privremene zabrane rada. Izdata su 22 rješenja o zabrani rada fizičkim osobama zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, te po jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova i isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.
 
Od 281 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan ne posjeduje fiskalni uređaj, i 36 nije izdavalo fiskalne račune.
 
Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.
 
Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva su sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.
 
Pojačane inspekcijske aktivnosti biti će nastavljene na cijeloj teritoriji Federacije BiH, saopćeno je iz ove uprave.  
 
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE