Aktuelno

Ministar Bukvarević u posjeti braniocima povratnicima u Kotor-Varoši
29 Mar 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević zajedno s članovima prvog Predsjedništva Muslimanskog omladinskog saveza (MOS), posjetio je branioce povratnike u Republici Srpskoj.

Članovi nekadašnjeg MOS-a su odlučili da svojim ponovnim okupljanjem i organiziranjem daju doprinos i podršku svojim saborcima u ovom bh. enititetu, te su nakon posjete Foči ovaj put posjetili i iz vlastitih sredstava obezbijedili i uručili stipendije učenicima u Kotor-Varoši.

Domaćini susreta, Udruženje za održivi povratak, suživot i toleranciju u Kotorvaroškoj dolini i Medžlis Islamske zajednice Kotor-Varoš, podsjetili su da je u prethodne četiri godine resorni ministar „izbrisao” entitetsku granicu u oblasti ostvarivanja boračkih prava, tako da su borci, s prostora cijele Bosne i Hercegovine, prvi put mogli aplicirati na sve transfere ovog ministarstva.

Također, neki od projekata u kojima je učestvovalo ovo ministarstvo su Spomen-obilježja šehidima u krugu "Sultan Sofi Mehmed pašine" džamije i održavanje mezarja na ovom području.

Ministar Bukvarević je s borcima povratnicima govorio o drugim problemima s kojima se oni i njihove porodice suočavaju. Kazali su i da je neophodna jača institucionalna pomoć našim borcima na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, jer su se oni borili za cijelu državu i sve njene građane.

Prilikom posjete, ministar Bukvarević je uručio 50 knjiga koje će obogatiti biblioteku Medžlisa IZ Kotor-Varoš.

Delegacija je obišla i spomen-obilježje čiju je izgradnju pomoglo i Federalno ministarstvo, kao i prostorije čija je adaptacija u toku, a u kojima će se nakon sanacije nalaziti i kancelarija Federalnog ministarstva i Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju i Kotorvaroškoj dolini, saopćeno je iz ovog ministarstva.

 
Ponedjeljak,
17. februar 2020.
VIŠE