Aktuelno

Pušten u promet novoizgrađeni put koji spaja dvije općine u dva bh. entiteta Osmake i Kalesiju
27 Mar 2019

Na području Općine Kalesija zvanično je otvoren novoizgrađeni put „Odvajanje za Sapnu M4 - Drvenički Lug“, koji je od regionalnog značaja i spaja dvije općine u dva bh. entiteta. Ova dionica će doprinijet boljoj komunikaciji stanovništva općina Kalesija i povratnika u Osmake, a posebno razvoju privrede i poljoprivrede, jer jednim dijelom prolazi kroz industrijsku zonu Kalesija Gornja, a ostalom dužinom kroz poljoprivredno zemljište.
 
Sredstva za izgradnju ovog projekta osiguralo, je u najvećoj mjeri, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – PCU projekat, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, općine Kalesija i Osmaci  i vlade Turske i Norveške.
 
Ovom događaju prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, koji je kazao da je u ovom mandatu nadležno ministarstvo posebno radilo na jačanju saobraćajne povezanosti povratničkih zajednica.
 
-Putevi uspostavljaju komunikaciju i spajaju ljude, omogućavaju razmjenu roba i usluga, simbol su povezanosti, te boljih uslova života i rada. Putna komunikacija preduslov je kvalitetnijih uslova života, dostupnosti obrazovnim i zdravstvenim ustanovama ali i ekonomskog razvoja. Stoga ova putna dionica ima dodatni značaj, ne samo da učini pristup lakšim, bržim i boljim, već i da poveže dvije povratničke zajednice u dva bh. entiteta -  rekao je ministar Ramić.
 
Ovo ministarstvo je za ovaj projekat na području Općine Kalesija osiguralo sredstva u iznosu od 320.000 KM. Utrošena su za izgradnju mosta preko rijeke Spreče, potom izgradnju dionice od Podvožnjaka ispod željezničke pruge do mosta preko rijeke Bukovice, te dionicu od Lovačke kuće kod mosta preko rijeke Bukovica do mosta preko rijeke Spreče.                                                 
 
-Saradnja svih nivoa vlasti je primjer pozitivne prakse u radu za opću korist lokalne zajednice, s fokusom na povratnička naselja. Ovo jesu i primjeri ulaganja u projekte od općeg interesa i preduslov su razvoja lokalnih zajednica i održivosti povratka - poručio je ministar Ramić.
 
Dužina puta je 2,6 kilometara s dva savremena armirano-betonska mosta i širina 5,5 metara asfaltnog zastora, s planiranim kružnim tokom za priključak na magistralni put M4 Tuzla-Zvornik.
 
Svečanosti puštanja u promet puta prisustvovali su i načelnici općina Kalesija i Osmaci, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE