Aktuelno

Ministrica Đapo: Ne želimo nuklearni otpad pred svojim vratima
25 Mar 2019



Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu učestvovala na međunarodnoj konferenciji „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore", koji su organizirali poslanici svih nivoa vlasti u BiH koji su, kao članovi različitih parlamentarnih stranaka, okupljeni u "Zelenom klubu". 
 
Ministrica Đapo je podsjetila da su općinske vlasti, Unsko-sanski kanton, oba entiteta i Parlament BiH donijeli rezulocije kojima se protive odlagalištu na samoj granici s BiH.
 
Kaže da je ova konferencija jedna u nizu onih koje trebaju da kažu jasno i glasno "ne" deponiji na samoj granici s BiH.


 
Govoreći zašto je opasna deponija ili odlagalište radioaktivnog otpada, federalna ministrica je navela da to može imati kobne posljedice po stanovništvo BiH, pogotovo u Krajini, gdje se ljudi uglavnom bave poljoprivredom, pčelarstvom ili turizmom, u slučaju prirodne nesreće, kao što su zemljotres, požar ili poplave, te nesreće izazvane ljudskim faktorom.
 
Istaknula je da Nacionalni park Una "jedna od naših niša, područje koje smo mi zaštitili i želimo ga ostaviti u naslijeđe budućim generacijama".
 
- Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokrenulo je inicijativu da Martinbrodske slapove stavi na listu svjetske baštine UNESCO-a. Samo postojanje jedne lokacije kao što je odlagalište radioaktivnog otpada može ugroziti taj proces i negativno uticati na imidž BiH - smatra Đapo.
 
Kaže da bi Hrvatska trebala da nađe drugu lokaciju, a ne ovu koju su izabrali vjerovatno zato što tu ima najmanje stanovništva.
 
- Ukoliko je Hrvatska spremna da plati danak od 4.000 stanovnika u općini Dvor, BiH ne može plaćati danak da na samim vratima ima odlagalište radionuklearnog otpada, jer se taj otpad ne odlaže na 10-15 godina ili 50, pa niti će se rekultivisati u deponiju i pretvoriti u neki park, nego je to deponija koja će tu stajati sljedećih 250 hiljada godina - zaključila je Đapo.
 
Ponedjeljak,
17. februar 2020.
VIŠE